top of page

KEEP CALM. IT'S ONLY CHRISTMAS


Als je een vijfgangendiner voor je gezin en familie hebt gepland, ben je nu waarschijnlijk druk aan het voorbereiden en heb je deze blogpost niet nodig.

Maar als je (net als ik) om 11 's ochtends nog zit te klodderen tegen de laatste ideeën en kerstboodschappen, kun je hier misschien wel iets mee...


Oeps ! Dit is uitstelgedrag, herken ik in mezelf en loop ik soms tegenaan. Ik moet nog een paar boodschappen doen, niets kerstigs maar vooral dingen die bijna op zijn en de winkels zijn morgen niet open, of toch niet deze om mijn hoek (stel je voor). Zonder bananen, kaas, yoghurt en eieren ga ik het niet redden. En er moet, o hel, nog cadeautjes worden gekocht. Ok. Hier gaan we dan : anti-kerst-stress-tips voor de late boodschappers onder ons :-)Doe eens asociaal en zet een koptelefoon op


Serieus. Ik ben hoog gevoelig en al die mensen die vlak voor Kerst allen de winkels bezoeken en het is ook helemaal niet te doen in de stad (Gent). De gezellige Kerstliedjes die dan je oren uit komen die in alle supermarkten en winkels draaien. Sorry mensen.

Ik heb mijn energie nodig voor kerstdag, etentje bij de ouders, dus ik kan mijn prikkellimiet niet verder belasten met gedrum, schreeuwerige kinderstemmetjes en stille nacht/heilige nacht op de achtergrond.

Dus ik steek mijn oortjes in, dat ik normaal nooit doe en luister naar één van mijn lieveling sound die ik ook in mijn praktijk soms laat afspelen. Instant happyness en relaxing (raise positive vibrations) , dit is hemels en jij wil dit ook, dit gevoel en zo ga ik met mijn eigen rustige muziek op mijn telefoon door de supermarkt. Even geen christmas spirit, vandaag.Maak een lijstje


Ik ben echt een kluns als het gaat om lijstjes maken. Plannen gaat nog :-)

Meestal bedenk ik in de supermarkt pas wat ik ga eten. Maar geloof me: dat wil je vandaag niet. Vandaag ga je op je zitten, aan de keukentafel, en neem er een tas koffie en ga braaf een lijstje maken. Zet daar geen items op voor bovengenoemd vijfgangendiner, want dat gaat je nu toch niet meer lukken. Kijk wat je nog in huis hebt en vul dat aan met de paar dingen die je nog nodig hebt om er iets semi-feestelijks van te maken. Luxe fruit en dat soort dingen.

Schrijf alles op wat je denkt nodig te hebben. Zet achter de items die mogelijk uitverkocht zijn een alternatief. En dan, de grote truc: ga in gedachten alvast naar je supermarkt en zet nu je items op volgorde van de gangpaden. Wedden dat je straks binnen een kwartier klaar bent met je shopping ?


Blijf nog even van de koffie en suiker af !


Ok, misschien moet je die koffie van hierboven vervangen door thee of water met zelfgemaakt smaakje (verse munt, komkommer, fruit ...)

Zowel koffie als geraffineerd suiker hebben een stressverhogend effect op je lichaam.


Beweeg

Pfff, wat zeg je daar allemaal. Lijstjes maken en bewegen of oefeningen doen, alsof ik daar tijd voor heb. Ik moet nog DIT, en DAT, en ook nog ZUS en ik zou bijna ZO vergeten!

Jawel. Maar als je een lijstje maakt zoals ik hierboven beschreven heb, scheelt dat je minimaal een half uur in de supermarkt. Dan heb je mooi tijd om een paar oefeningen te doen, of een wandeling in de frisse lucht of voor de kenners een fijne meditatie. Hoeft je niet meer dan 10 minuten te kosten en het scheelt je de wereld aan stress.


Jaag iedereen de deur uit


en ga zelf even lekker schoonmaken. Nee, ja, ik heb ook een hekel aan schoonmaken, behalve op de dag voor Kerst. Met mijn vloer, maak ik ook mijn hoofd leeg. Met een goed muziekje en de volumeknop op 7 is het een stuk leuker.

Terwijl je familie misschien wel naar de een of andere kerstmarkt is om zich vol te stoppen met warme gluwwine , zet jij je eigen sfeer en energie neer in huis met een paar kaarsen en een kop thee. En als ze daarna nog niet terug zijn kun je nog even je favoriete serie kijken. Dikke middenvinger in de lucht, oeps. Hallooo cocoonen op de bank.


Doe het gewoon niet


Heel simpel. Doe het niet. Schrap gewoon 1 of 2 dingen van je to-do lijst en doe ze niet.

Echt geen zin in dat drukke feestje op 2e kerstdag ? Zeg gewoon af.

Had je je schoonmoeder beloofd dat je 50 ingewikkelde hapjes zou maken voor haar kerstfeest ?

Koop van die voorverpakte hapjes of maak iets simpel gevulde eitjes. Of doe het gewoon eens niet. Maak een keuze voor jezelf in balans te houden.

Echt waar, het leven gaat gewoon door, ook als je af en toe een steek laat vallen.

Weet je dat jouw leven een stuk prettiger word als je die steek bewust eens laat vallen.


Weet je nog hoe fijn spijbelen vroeger was? Nou, dat gevoel dus.


Zo. En nu is het tijd voor mij om met mijn boodschappenlijstje en mijn koptelefoon naar de supermarkt te gaan.


Prettige kerst

Warme kerstige groeten Christine

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page